Breed

De hele zwarte Pietendiscussie gaat niet over zwarte Piet.

Het is zo langzamerhand een veel bredere discussie geworden, het gaat over links tegen rechts, het gaat over de Randstad tegen de provincie, het misschien zelfs over migratie.

Vroeger had ik nooit problemen met zwarte Piet, nu ook niet trouwens, maar ineens was je een racist als je voor zwarte Piet was. Dat begrijp ik niet. Jarenlang was de intocht van Sinterklaas een probleemloos feest tot een paar jaar geleden een aantal nieuwe Nederlanders er aanstoot aan namen. Dan denk ik, verdiep je eerst in het land waar je heen gaat voordat je gaat zeuren over de gebruiken aldaar.

Ik heb geleerd dat ik me aan moet passen aan het land waar ik ben. Als ik in Frankrijk ben probeer ik Frans te praten, in Engeland Engels. En in Engeland ga ik ook niet rechts rijden, dat kost me mijn kop, of op zijn minst mijn voorbumper. Kortom, ik heb zoiets van pas je aan, heb respect voor het land waar je min of meer te gast bent maar ga zeker niet protesteren tegen de gewoontes van het land van aankomst. Dit had je allemaal vantevoren kunnen weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *